Ako zelite domace jufke i balkavu kako su nase bake/nene pravile, na pravom ste sajtu za to :)
*Prije svega vazno je napomenuti da nije bas lako izvesti ovo,i potrebno je malo vise truda i paznje ,ali na kraju cete biti ocarani*
Sastojci za jufku:
- 1 kg brašna
- 2 jaja
- 3 kašike ulja
- ½ kašičice soli
- mlaka voda
- 1 čaša nišeste
Priorema:
Prije svega jaja, brasno, ulje i so stavite u posudu i dodavajte postepeno tople vode tako da dobijete malo meksu smjesu. Tijesto podijeliti na tri dijela i rukama oblikovati kugle da dobijete lijepu glatko tijesto. Premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoje 2 sata.
Čaršaf ili sto na kojemu će se jufke razvlačiti treba dobro posuti sa brasnom , a jufke posputi s nišestom. Ako vam se tijesto lijepi za oklagiju ,pospite sa jos nisesta. Tijesto pocnete razvijati s oklagijom, a potom ih razvučete rukama . Krajeve jufki odrezati s nožem i ostaviti ih da se prosuše. Uzeti tepsiju – pleh u koji ćemo slagati baklavu i prema njegovom obliku režemo jufke.
- 1 kg brašna
- 2 jaja
- 3 kašike ulja
- ½ kašičice soli
- mlaka voda
- 1 čaša nišeste
Priorema:
Prije svega jaja, brasno, ulje i so stavite u posudu i dodavajte postepeno tople vode tako da dobijete malo meksu smjesu. Tijesto podijeliti na tri dijela i rukama oblikovati kugle da dobijete lijepu glatko tijesto. Premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoje 2 sata.
Čaršaf ili sto na kojemu će se jufke razvlačiti treba dobro posuti sa brasnom , a jufke posputi s nišestom. Ako vam se tijesto lijepi za oklagiju ,pospite sa jos nisesta. Tijesto pocnete razvijati s oklagijom, a potom ih razvučete rukama . Krajeve jufki odrezati s nožem i ostaviti ih da se prosuše. Uzeti tepsiju – pleh u koji ćemo slagati baklavu i prema njegovom obliku režemo jufke.
Nema komentara:
Objavi komentar